Uw eigen mensen gaan met vakantie en u schakelt studenten en scholieren in om een deel van hun werk over te nemen. Leuk dat ze wat werkervaring op kunnen doen en geld kunnen verdienen voor hun vakantie. Maar waar moet u aan denken als u jonge en onervaren krachten aanneemt?
Om te beginnen: voor vakantiewerkers gelden de gewone regels van het arbeidsrecht. U moet dus een arbeidscontract opstellen, ten minste het minimumjeugdloon betalen en premies voor werknemersverzekeringen op het loon inhouden. Ook valt de vakantiewerker op veel punten onder de cao. Voor vakantie en verlof zijn de regels anders. Vakantiewerkers hebben recht op 13 1/3 uur vakantie per maand of een evenredig deel hiervan als zij minder dan een maand werken. Verder hebben ze geen recht op uitbetaling bij kort verzuim, buitengewoon verlof en feestdagen.
Strengere arboregels
Voor mensen onder 18 jaar moet u zich aan strengere arboregels houden. Zo mogen jongeren onder de 15 jaar alleen onder toezicht werken en moeten ze minimaal 14 uren rusttijd krijgen tussen twee werkdagen. Vanaf 15 jaar mogen ze wel zelfstandig werken, maar alleen licht werk. Denk aan vakken vullen, helpen bij het inpakken, groenten en fruit plukken of kleine dieren voeren. Ook lichte werkzaamheden op een manege, een camping, een speeltuin of een pretpark zijn toegestaan. In een fabriek of in de omgeving van machines werken, mag niet. In de horeca mogen jongeren onder 16 jaar wel helpen, maar niet als er alcohol wordt geschonken. Ten slotte mogen ze geen gevaarlijk of fysiek zwaar werk doen.
Jongeren van 16 en 17 jaar mogen wel wat risicovollere en zwaardere werkzaamheden uitvoeren, maar alleen onder deskundig toezicht. Echt riskant werk, bijvoorbeeld met bijtende of schadelijke stoffen of op gevaarlijke plekken, blijft voor jongeren tot 18 jaar verboden. En ten slotte mag het vakantiewerk jongeren onder de 18 jaar niet verhinderen om naar school te gaan.
Instructie en begeleiding
Bedenk dat studenten en scholieren weinig werkervaring hebben. Ook al is uw vakantiekracht ouder dan 18 jaar, hij loopt meer risico op een bedrijfsongeval dan meer ervaren werknemers. Bereid uw vakantiewerker daarom goed voor:
- Leg hem uit wat het werk inhoudt en waar hij verantwoordelijk voor is.
- Zorg dat hij goed wordt ingewerkt.
- Zorg voor toezicht en voor een aanspreekpunt bij vragen.
- Indien nodig: zorg voor werkkleding en –schoenen.
- Maak hem attent op mogelijke gevaren tijdens het werk.
- Zorg voor goede veiligheidsinstructies, bijvoorbeeld wat te doen bij brand.
Ten slotte: zorg ervoor dat ook uw vakantiekrachten goed verzekerd zijn.